Arrels i entorn

Entre la distribució urbana medieval, travessant l’entremat d’estrets carrerons i contemplant l’aspecte feudal que brinda el poble excavat a la roca, podem arribar a albirar el restaurant la Roca.

La Roca fou inaugurat el 4 de juliol de 1992. L’experiència professional en el món de la cuina va fer decidir al propietari del local i cuiner, en Miquel Torroella, d’obrir un establiment a la seva casa pairal, al carrer de La Roca. Així oferir la bona cuina que ell tan bé sap fer en un ambient familiar i acurat amb tocs personals i creacions originals.

La seva situació i decoració, complementada amb una cuina acurada, autòctona i de qualitat, és capaç de traslladar-nos segles enrere i impregrar-nos de l’anhelada noblesa privilegiada.

La via de Peratellada es troba justament en el punt de contacte de la zona de turons de les Gavarres i les terres de la plana baixempordanesa, a l’esquerra de la Riera Grossa. El poble, que està declarat conjunt històric-artístic, és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a arquitectura medieval. D’un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, amb nombrosos entrants i sortints, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l’Homenatge i el Palau (s. XI – XIV), les muralles (s. XII – XIII) i l’església de Sant Esteve (romànica de principis del segle XIII).

Destaca també el gran fossar que envolta la població, excavat a la roca viva. La població és assentada tota ella damunt la roca de gres, treballada de diverses maneres, d’aquí se’n deriva el nom de la població.